Røður 2017


God morgen og hjertelig velkommen til denne konference om vejledning og ikt.

Først vil jeg som kultur- og undervisningsminister gerne takke organisatorerne og give en særlig velkomsthilsen til vores udenlandske forelæsere og gæster.

Det har stor betydning at vi får inspiration udefra, og at vi udvikler vore egne uddannelsessystemer –  herunder også vejledningen –  i dialog og ideudveksling med vores nordiske naboer, inklusiv Skotland. Det giver os et bedre perspektiv og et mere solidt grundlag.

Nuværende regering har i sin koalitionsaftale sagt, at “vores uddannelsespolitik bygger på idéen om livslang læring.” Derfor satte vi os som mål at forberede en overordnet ramme for voksenuddannelse, som skal omfatte bl.a. livslang vejledning, validering, kompetenceudvikling og efteruddannelse. Dette arbejde er godt på vej, og arbejdsudvalget forventes at komme med en betænkning til efteråret.

Livslang vejledning er altså tænkt ind som en integreret del af vores voksenuddannelsespolitik. Vejledningen er en nøglefunktion i uddannelsesmæssig helhedstænkning, og derfor skal ideen om livslang vejledning også ses igen i andre undervisningsområder. Vi ønsker at skabe muligheder og strukturer for læring for alle i et livslangt perspektiv, og det gælder for alle former for læring og for alle aldersgrupper.

På Færøerne får eleverne fra 6. – 10. klasse vejledning i henhold til det obligatoriske undervisningsemne uddannelses- og erhvervsorientering. Vejlederen skal med udgangspunkt i bekendtgørelsen om skolevejledning bl.a. rådgive eleverne omkring uddannelses- og erhvervsvalg, arbejdsmarked, uddannelsessystemet og at udfærdige uddannelses- og virksomhedsplan for den enkelte elev, hvor der lægges vægt på den enkeltes interesser, kompetencer og arbejde for at gennemføre og nå planlage mål i henhold til uddannelse og erhvervsvalg.

I gymnasierne skal gennemførsels-vejledningen styrke elevens kompetencer til selvstændigt arbejde og gøre ham bevidst om læringsmetoder, egen læring, læringsbehov og krav for at gennemføre en ungdomsuddannelse. Ud over gennemførsels-vejledning skal der gives vejledning med henblik på sociale, personlige og økonomiske udfordringer, og desuden er der fællesvejledning, der blandt andet varetager arbejds- og studiemuligheder efter gymnasiet og i særdeleshed optagelsesmuligheder og optagelseskrav i til fortsatte studier.

Det nuværende landsstyre har sat sig som mål at udvikle vejledningen og at etablere en struktur, hvor der bygges bro mellem folkeskole og ungdomsuddannelserne over hele landet. Vi har fået læreplaner fra førskole til slutningen af ungdomsuddannelserne, og målet er, at også vejledningen i folkeskolen og i de gymnasiale og erhvervsmæssige uddannelser skal koordineres bedre.

I sommer bliver det første hold på masteruddannelsen i vejledning færdige på det færøske universitet. Uddannelsen blev sat i værk af forhenværende regering, og den har uden tvivl haft betydning for den vedvarende opmærksomhed omkring udvikling af den færøske vejledning.  Dagens seminar er et eksempel på dette.

Desuden er vejledning blevet opprioriteret i både folkeskolen og på gymnasiet, og der er generelt større opmærksomhed omkring den livslange vejledning og overgangene mellem skoler og mellem skoler og erhvervsliv. Men vores mål er, at dette skal koordineres endnu bedre. Og det vil være interessant at se, hvordan IKT kan være et led i det arbejde.

Jeg vil derfor ønske jer alle en god konference, og jeg glæder mig at se hvilke spor dagens program vil sætte i jeres daglige virke og i ministeriets arbejde med at skabe rammer for livslang vejledning for alle, både nær og fjern, både unge og ældre.

Tak.